Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Monday, December 30, 2013

Bergurau Dengan Angsa


Gambar di atas adalah sekumpulan angsa di Jalan Kenanga.. siapa tuannya aku tak siasat. Biasa aku balik untuk 'shotcut' aku guna jalan ini. terutamanya bila guna motorsikal.

Satu perangai angsa ini 'dia' (dr segi bahasa salah) akan mengejar (menyudu) sesiapa yang lalu di sebelahannya termasuk aku yang bermotorsikal (pasal aku tak bawa laju..). terpaksalah aku pecut motor bila 'dia' mula menjolor kepala untuk menyudu...

Saturday, October 19, 2013

Resipi Ais Krim Goreng


Lama aku nak buat ais krim goreng kepada anak-anak aku. Pertama kali aku makan ais krim goreng ialah di Motel Desa. Masa tu aku, Anuar Yahya, Amir jadi JU (Jurulatih Utama) Kursus ICT. Masa kursus aku banyak buat teguran kepada En. Azman (sudah meninggal) Ketua Unit Latihan JPNT kerana memilih Motel Desa salah satu daripada tempat kursus.

Semasa aku membuat teguran, ada beberapa orang sepak kerusi aku, aku tak faham. Aku pelik bila aku tegur En Azman akan jawab seolah-olah dia tahu tentang Motel Desa.

Thursday, October 17, 2013

Masak Lamb Steak Black Paper Di Rumah


Raya Haji aku di rumah kakak ipar dan semua keluarga sebelah isteri berkumpul di sana dan kami semua korban 2 ekor kerbau. Kebetulan ada kenalan anak saudara aku seorang chef hotel. Kami minta dia orang buat kerbau bakar (BBQ). Dari situ aku memerhati dan memang aku ada niat nak buat kambing steak. Kambing kepingan steak aku dah beli di Mydin 3 minggu lalu. Tak sempat nak tanya Mr Google lagi. Tapi mujurlah ada Chef.

Nak buat steak, pertama kita kena buat rempah BBQ untuk gaul daging. Bahan-bahannya semuanya yang 'tersedia' boleh di beli di Giant atau Mydin.

Saturday, September 14, 2013

Rampasan Senjata Terbesar


Hari ini satu rampasan senjata terbesar telah dilakukan berikut apabila 2 kongsi gelap bergaduh sesama sendiri. Rampasan yang melibatkan 4 pucuk pistol dengan bekalan peluru untuk sebulan termasuk satu pistol laser.

Peristiwa bermula apabila seorang daripada kumpulan tersebut telah ditembak tanpa memakai baju. Akibat daripada kesakitan dia telah menyepak si penembak. Adegan luar kawalan pun berlaku dimana bukan lagi tembak menembak tapi tumbuk menumbuk dan ada yang meraung menyebabkan bapanya turut serta.

Tuesday, September 10, 2013

15 Tahun sudah berlalu...



Hari ini genap 15 tahun perkahwinan aku. Asas perkahwinan yang didasarkan untuk mendapat keredhaan Illahi (objektif asal) harus dinilai dan disemak semada telah mencapai atau terpesong dek kerana kerenah dunia yang serba mencabar.

Rumahtangga muslim memang mudah disebut tetapi sangat sukar dihayati, dijelma dalam kehidupan yang realiti. Gangguan musuh terutama syaitan dan manusia yang kadang kala membisikkan sesuatu yang boleh menyeleweng daripada apa yang dihajati seperti yang disarankan oleh Islam.

Monday, September 9, 2013

Notis Amaran Nyamuk


Balik daripada sekolah, terlihat notis ini. Amaran untuk minta jaga kebersihan rumah daripada pembiakan nyamuk dan denda RM10,000. Denda langgar org sampai mati tak sehebat ini.

Nasb baik longkang rumah aku kotor, kalau bersih mesti nymuk aedes membiak, tapi oleh kerana kotor "ogak-ogak kepala besar beratas" (Banyak larva nyamuk) tapi bukan jenis aedes. Kalau tidak "tak cakap nak bayar"!!

Wednesday, August 28, 2013

Cara Mudah Buat Lala Masak Lemak Cili Padi


Hari ini aku balik sekolah awal sedikit pasal anak perempuan bongsu sakit.. dan ini kali pertama selepas raya aku ke kedai makan Pak Bani untuk beli lauk. Macam biasa lihat kali ini bertemakan "ikan Aya" sehingga masak lemak cili padi pun ikan aya.

Bila balik anak aku minta masakkan steamboat.. aku pun buatlah kan mudah aje.. (baca di sini).

Kerang Masak Serai


Dekat nak raya aku selongkar peti ais. Memang raya perlukan ruang peti yang besar. Terjumpa kerang seplastik... rasa-rasa kiraannya mungkin hampir ½ tahun tersorok dalam ruang pembeku. Nasib baik aku yang jumpa kalau isteri aku jumpa jawabnya kerang itu dah masuk tong MPDD.

Isteri aku lihat semacam aje bila aku kata aku nak masak... Tapi isteri 'solehah' akan mengiyakan apa yang suami nak lakukan...


Wednesday, June 12, 2013

Filem hanya guna 2 pelakon sahaja


Banyak tahun saya cari cerita ini (bhs trg).  Hari ini terjumpa di youtube, sebelum ini saya tak tahu tajuk cerita dan tak tahu bila saya tonton tapi seingatnya semasa kecil dulu.

"Hell in the Pacific" cerita diterbitkan pada tahun 1968 dengan menggunakan 2 orang pelakon sahaja. Filem satu jam 42 minit ini mengisahkan bagaimana 2 orang tentera, seorang tentera Jepun dan seorang lagi tentera Ameria terdampar di sebuah pulau di Pasifik yang tak ada penghuni.

Monday, April 22, 2013

Sotong Bakar..


Hari aku bersembang dengan Cg Noripah pasal resepi.. sambil "joke" aku tunjukkan blog ini dan minta dia masukkan aku ke dalam Panitia Kemahiran Hidup untuk mengajar memasak. Percakapan terhenti disebabkan masa itu aku ada kelas.

Hari ini sibuk sedikit, aku balik lewat. Sekitar pukul 5 ptg, kemudian teringat isteri minta beli beras siam cap pisang. Ke kedai runcit Atiqah. Tegok (lihat) kerang beli kerang RM3.50. Ikan Daun Ba'ru 'bapok' (besar) hampir besar pinggan... jarang aku lihat ikan daun ba'ru besar tu. Angkat letak, angkat letak... pikir isteri sibuk tak jadi beli... Dalam perjalan pulang rasa macam silap tak beli RM12 aje sekilo..

Wednesday, March 27, 2013

Cuti Terancang Aku Masa Sekolah Dulu, Tangkap "Che Rhu"


Ini rumah semasa aku kecil. Aku tinggal di sini semenjak sekolah rendah sehingga tingkatan 5. Rumah ini adalah rumah sewa. Kemudian kami tinggal sebelah tanah ini bila keluarga kami membina rumah sendiri. Banyak kenangan manis yang masih tidak luput dalam ingatan. Antaranya 'Cuti Terancang' aku mencari cik rhu-cik rhu (ada kata che ghu-che ghu payah nak eja sebenarnya)

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) buat pelajar jadi jumud??


Mulai hari ini 27 Mac 2013, aku tak akan menulis berkenaan IT di blog ini lagi. Semua penulisan berkenaan IT akan dibuat hanya di blog aku satu lagi http://zulbmohd.blogspot.com. Perkara ini dibuat bagi memudahkan pelajar ICTL merujuk nota-nota di sana tanpa ada artikel mengarut lain.

Aku tak tahu sangat pasal PBS, 'tobat' aku sekadar buat apa yang terlintas... lagi pun aku mengajar subjek Pendiidikan Sivik dan Kewarganeragaan yang rata-rata dianggap subjek 'kasta rendah'. Subejk diberikan kepada cikgu yang 'tak tentu hala' dalam arus kecermelangan sekolah.

Tuesday, January 29, 2013

Bagaimana nak setting Multi Boot pada Windows 8


Bila aku format semua komputer di Makmal aku dengan Windows 8, aku kena tahu banyak perkara remeh berkenaan dengan Windows 8. Setahun dulu aku pening nak cari butang 'Shut Down' (Sila baca di sini). Sekarang banyak lagi perkara remeh aku terpaksa menyesuaikan diri dengan Windows 8.

Dulu aku sebut aku simpan 2-3 baka windows XP sebagai kenangan dan ini menggunakan multi bootable. Aku juga buat multi boot pada notebook aku yang lama dan desktop dirumah aku. Soalannya bagaimana nak ubah setting pada bootable ini dengan menggunakan Windows 8?

Monday, January 21, 2013

Birthday: Hari ini 13 tahun lagi aku boleh pencen Cikgu!!

Dengan Notebook Acer TravelMate 430
Hari ini genap umur aku untuk 13 tahun lagi aku boleh pencen sebagai seorang guru. Tapi aku rasa aku nak pencen awal. Untuk pencen awal dan dapat pencen penuh aku hanya perlu 7 tahun lagi. Rasanya lebih selesa aku berada di rumah untuk meneruskan sisa hidup itu jika Allah panjangkan umur aku.

Hari ini kira hari ulang tahun aku, orang putih kata 'birthday'. Arab kata maulud. Nanti ada yang akan sambut Maulidur Rasul...

Thursday, January 10, 2013

Lagi pasal Install Windows Menggunakan USB Pendrive


[Update 10/1/2013 jam 9.40 malam] Bila saya menulis artikel berkenaan Pendrive digunakan sebagai Installer Windows 8 (baca di sini -- klik), ramai yang bertanya saya pasal bagaimana nak buat. Saya malas nak jawab banyak kali hanya saya nak beritahu, sangat mudah dan 'friendly'.

Sebaiknya-baik guna pendrive yang besar 8GB ke atas. Kaedah yang saya tunjukkan adalah menggunakan DISKPART dan DISKSECT iaitu penggunakan DOS (cmd - command prompt). Kenapa kita guna kaedah ini berbanding dengan menggunakan sofware sedia ada yang didownload?

Monday, January 7, 2013

Installer Windows Menggunakan USB PenDrive


Menggunakan USB Pendrive sebagai installer selain CD atau DVD telah lama berlaku. Semenjak awal tahun 2009 perkara ini telah dibahaskan di internet, pada masa itu berbasekan Windows XP. Ada yang bertanya kenapa sekarang baru macam nak heboh semula?

Jawab mudah sahaja.

Sekarang banyak notebook tak ada CD ROM. Lagi pun harga pendrive cukup murah. Saya baru beli pendrive Transcend 32GB hanya RM57 di Lowyat. Dulu siapa nak buat USB inataller XP sedangkan PenDrive 2GB berharga lebih daripada R80. Baik guna CD hanya 40 sen sahaja.

Tuesday, January 1, 2013

Rahsia Nasi Goreng Kampung Kambing



Hari ini, hari pertama ke sekolah setelah bercuti hampir 2 bulan... seronok pun dah mula hilang semenjak dua minggu lalu kerana persiapan untuk 5 orang anak bersekolah bermula dengan membeli pakaian dan pendaftarannya semalam. Hilang seronok pasal duit bonus semua habis ke situ!!

Saya bukan nak bercerita pasal sekolah tapi pasal NASI GORENG KAMPUNG - KAMBING yang saya posting 'saja-saja' di facebook malam akhir tahun 2012.

Related Posts with Thumbnails