Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.

Monday, April 14, 2014

ES File Explorer File Manager for Android


Saya minta guru untuk berkongsi bahan menggunakan Telegram (anak beranak Whatsapp) termasuk fail yang dipadatkan dengan zip atau rar.

Ada yang tanya saya macam mana nak buka file rar dengan smartphone (android).

Saya mencadangkan untuk menggunakan ES File Explorer Manager. Software ini bukan sahaja boleh buka bermacam-macam jenis format file malah boleh explorer dalam root smartphone (bahaya kepada yang sukar mengganas kalau ta ada asas).

Sunday, April 13, 2014

Protect Usb Pendrive Daripada Virus Macam Kita Guna CD Atau DVD

Saya daripada tahun lepas mencari pendrive yang ada lock supaya menyelamatkan pendrive software saya terkena virus. Dulu ada sekarang tak ada.

Baru-baru ini pendrive 32G saya mempunyai pelbagai software semasa telah terkena virus daripada komputer kawan-kawan. Memang cerewet nak buat semula.

Terfikir saya ada tak software atau cara yang boleh proctect pendrive daripada dimasuki anasir-anasir lain. Mr google rujukan paling baik. Saya terjumpa satu software USB Storage Proctector 1.1 yang boleh proctect pendrive seperti penggunaa CD atau DVD untuk komputer orang lain.

Friday, April 11, 2014

Makan Nasi Lauk Kari Gemunggal (kacang kelo atau munggai)


Hari ini balik sekolah makan kari gemunggal. Isteri aku masakkan spesial untuk aku. Gemunggal ini bukan makanan orang Melayu. Jarang sangat orang Melayu tahu cara makannya... Orang Melayu kalau nak buat ubat kuat itu memang pandai.. nanti aku cerita di akhir coretan ini.

Cerita masakan ini bermula bila aku nak tukar tabung gas terpandang pokok gemunggal dan ada buah hampir kering (tua). Aku terlintas ditepi pagar rumah adik aku ada pokok ini. Maka aku pun balik dan pergi lihat, wah masih ada buah muda!! Aku petik dan tinggalkan di atas meja.

Tanpa di suruh isteri aku cuba buat yang spesial untuk aku...

Thursday, April 10, 2014

Sambungan SmartPhone atau Tablet ke Projetor LCD


Saya selalu ditanya "boleh tak tablet saya disambung ke projetor?" Jawapan boleh tapi masalahnya apakah alatan (gadget) yang diperlukan untuk kerja penyambungan ini.

Satu lagi masalh ialah kebanyakkan projetor sekolah (versi lama) tidak mempunyai connetor HDMI (High-Definition Multimedia Interface). Apa dia HDMI? satu connetor yang boleh menghantar video dan audio sekali berbeza dengan VGA (Video Graphics Array) yang hanya menghantar video sahaja tanpa suara.

Wednesday, April 9, 2014

Coreldraw X7 Sangat Menarik.. Support Tablet Windows


27 Mac 2014 lalu CorelDraw versi 17 atau dikenali sebagai CorelDraw X7 dilancarkan. Versi ini sangat menarik dan mempunyai banyak perkara baru. Saya telah download untuk 32bits 416MB manakala untuk 64bits 423MB di laman Corel. Ada crack tapi ingat "niti titian siraq' masing-masing.

CorelDraw jika nak dibandingkan, kita boleh banding dengan Adobe Ilustrator CC (CS7) tapi rasanya CorelDraw kali ini banyak kelebihan dengan baru yang sangat menerik. Walau pun saya belum terokai secara detail tapi beberapa perkara baru seperti :-

Tuesday, April 8, 2014

Sepanjang hayat aku 2 kali aku bersumpah


Sepanjang aku ingat 2 kali aku pernah bersumpah.Ini bersumpah dengan Wallahi, Wabillahi dan Watallahi..Ini bukan bersumpah junjung Quran, atau letak Al Quran di dada semasa belajar mengaji quran. Atau pangkah Alif Lan Lan Ha... di belakang atau dada!

Satu semasa darjah 2 dan satu lagi semasa darjah 5. Sumpah yang darjah 5 tu akau telah di'matikan' ketika aku berumur 30 tahun dengan puasa 3 hari.

Monday, December 30, 2013

Bergurau Dengan Angsa


Gambar di atas adalah sekumpulan angsa di Jalan Kenanga.. siapa tuannya aku tak siasat. Biasa aku balik untuk 'shotcut' aku guna jalan ini. terutamanya bila guna motorsikal.

Satu perangai angsa ini 'dia' (dr segi bahasa salah) akan mengejar (menyudu) sesiapa yang lalu di sebelahannya termasuk aku yang bermotorsikal (pasal aku tak bawa laju..). terpaksalah aku pecut motor bila 'dia' mula menjolor kepala untuk menyudu...

Related Posts with Thumbnails