Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Saturday, August 15, 2015

Pagi Ni Cuba Spaghetti


Lama aku tak masak untuk anak-anak. Hari ini kebetulan hari minggu dan aku ada masa sikit. Jadi aku cuba masakan Itali Spaghetti. Pada dasarnya aku tak suka masakan spaghetti. Pernah dulu semasa sambut harijadi anak aku di Hotel UiTM ada seorang anak aku order spaghetti. Dia tak makan pun.. aku terpaksa habiskan... dalam hati aku mee mamak lagi best.

Walaupun ini makanan tradisi Itali tapi mengikut sejarah Marco Polo menemukan dasar membuat spaghetti (mi gandum atau tepung beras) saat perjalanan ke China menjelang akhir abad ke-13 dan masakan ini dibawah balik ke eropah.


Monday, December 22, 2014

Kawan lama dari Sabah


Sahabat lama yang sama - sama terlibat dalam dunia video.

Sunday, December 21, 2014

Sebarau Masak Lemak Cili Api


Sebarau atau nama saintifiknya Hampala Macrolepidata sejenis ikan yg ada tulang halus dalam isi.

Wednesday, December 17, 2014

Jernih Air Kolam


Semenjak hujan tak menentu sehari dua ni.. kolam aku baru nampak ikan. Kalau tak 'hijau naung' aje. 

Wednesday, June 25, 2014

Bilik tidur ibubapa jadi ruang keluarga


Hari ini saya berkesempatan bersembang dengan rakan lama. Banyak topik kami sembang akhirnya masuk kepada "BILIK TIDUR" Ibubapa menjadi ruang keluarga. Ada pro dan kontra dalam hal ini.

Ada ibubapa sangat 'regit' tak benarkan anak-anak masuk ke bilik mereka.. malah kalau nak masuk kena ketuk pintu dulu. Ada pula sangat 'liner' sehingga anak-anak lebih selesa di bilik ibu bapa daripada bilik-bilik lain sehingga 'macam bodoh' buat rumah banyak bilik tapi terbiar tak digunakan sepenuhnya sekadar menjadi stor barangan sahaja.

Tuesday, April 22, 2014

Nantang apa makna label pada buah-buahan??

Semenjak isteri saya tahu dimana nak dapatkan buah-buahan murah.. Peti rumah saya penuh dengan pelbagai buah. Biasanya bila berjaga malam terutama mengadap komputer saya akan selongkar dapur, kalau tak ada apa yang jumpa aku 'ratah' ikan goreng yang tak habis... kalau tak ada apa-apa, ikan bilis jadi mangsa...

Tapi sekarang tak lagi.. makan buah. Bayangkan sekali beli satu peti.. RM120 kalau epal gala besar untuk 56 biji. Sekali makan tak payah sarapan pagi esoknya..

Ada kedai fozen buah-buahan sebelum sekolah menengah Teknik. Boleh pilih main kotak-kotak. Buah-buah ikut musim dan sekarang musim pear.

Friday, April 11, 2014

Makan Nasi Lauk Kari Gemunggal (kacang kelo atau munggai)


Hari ini balik sekolah makan kari gemunggal. Isteri aku masakkan spesial untuk aku. Gemunggal ini bukan makanan orang Melayu. Jarang sangat orang Melayu tahu cara makannya... Orang Melayu kalau nak buat ubat kuat itu memang pandai.. nanti aku cerita di akhir coretan ini.

Cerita masakan ini bermula bila aku nak tukar tabung gas terpandang pokok gemunggal dan ada buah hampir kering (tua). Aku terlintas ditepi pagar rumah adik aku ada pokok ini. Maka aku pun balik dan pergi lihat, wah masih ada buah muda!! Aku petik dan tinggalkan di atas meja.

Tanpa di suruh isteri aku cuba buat yang spesial untuk aku...

Related Posts with Thumbnails