Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Friday, December 29, 2017

Madu asli dan tiruan, banyak ujian tidak benar-benar tepat

Madu asli setelah diletakkan dalam freezer selama 2 hari

Aku memang suka makan madu. Paling kerap semasa aku di Sarawak. Biasanya akan makan dengan roti. Madu banyak kebaikannya tak payah cerita semua orang tahu.

Sebagaimana firman Allah SWT dalam Al-Quran surah An-Nahl ayat 69

“Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan.”

Monday, December 25, 2017

Nak buka sekolah dah, Ada lagi ke program cikgu sambut pelajar depan pagar?

Gambar sebuah sekolah sambut pelajar dengan koutom
Aku nak sambung lagi isu tampar pelajar, tapi rasa macam boring terlalu banyak artikel berkenaan perkara itu jadi pagi ni aku tukar sikit isu pasal sambut pelajar ketika hadir hari pertama persekolahan. Dulu heboh satu Malaysia kononnya guru mesra pelajar sambut pelajar di hari pertama persekolahan.

Thursday, December 21, 2017

Tampar Pelajar (2)

Pelajar nak pergi kantin bukan waktunya, lihat aku terus lari..
Mereka tak selamat walapun semasa itu belum ada hp 

tapi aku ada kamera sony cybershot selalu ditangan.
Rupanya artikel aku pasal tampar pelajar menjadi viral juga. Mungkin ini tempias isu Cikgu Azizan. Memang pun aku menulis pasal tampar ni kerana isu Cikgu Azizan, kalau tak tak ingin nak dibocorkan kerja 'jahat' aku dulu-dulu.

Aku sebelum ini janji nak sambung pasal emosi dan marah, tapi rasanya kena perhabiskan pasal tampar dulu... jangan marah dan emosi ya.

Ada satu kes aku tampar pelajar yang baik dengan aku tanpa dia tahu apa salahnya. Ini adalah tindakan pelik yang pernah aku lakukan sepanjang aku menjadi Ketua Guru Disiplin. Kalau sekarang buat macam ni, dah masuk court.

Wednesday, December 20, 2017

Tampar Pelajar

Cik Azizan dibebaskan drp tuduhan - Gambar akhbar

Pertama lama tak menulis di blog Nota Tercicir ini. Mungkin ada yang rindu tulisan aku agaknya (perasan). Sebenarnya aku rasa tak selesa nak menulis tajuk ini. Ya tajuk yang akan menunjukkan seorang guru yang beremosi serta membuat tindakan meluru.

Aku sokong sepenuhnya dalam kes Cikgu Azizan tapi dalam hati kecil aku masih terlintas bahawa tindakan Cikgu Azizan atas pelajarnya adalah SALAH. Kita kena mengerti tindakan salah kadang kala boleh membawa kesan yang sangat baik.... Tapi banyak boleh bawa kesan buruk.

Semasa kita belajar mengaji (al Quran) kalau ada guru 'bengkeng' (garang) mungkin kita cepat pandai. 'Bengkeng' bukan pendekatan yang baik tapi natijahnya boleh jadi baik.


Monday, January 9, 2017

Kisah Hidup 2 : Roti Planta Gula


Dulu semasa aku kecil, jarang berjumpa makanan lazat seperti KFC, Burger, Pizza, Minuman CoolBlog dll. Memang tak jumpa walaupun KFC mungkin dah ada pada masa itu. Antara yang hebat roti planta tabur gula. Itu kira makanan mewah juga bagi kehidupan aku yang miskin.

Sunday, January 8, 2017

Kisah Hidup 1 : Tak tahu air nescafe


Dulu semasa kecil, aku selalu ikut emak aku ke mana sahaja dia pergi kerana aku anak lelaki paling bungsu daripada 6 adik beradik. Aku ada adik kecil perempuan ketika aku berumur 4 tahun. Jadi sekitar umur 5 tahun akulah yang di bawa oleh emak kerana menjadi kebiasaan anak 4-6 tahun akan dipimpin berjalan bersama dengan ayah atau ibu.

Friday, August 26, 2016

Kerapu Stim Periuk Tekanan


Lama aku tak masak, tapi bila ada periuk tekanan (Pressure Cooker) aku mula rajin. Dulu semasa ada periuk tekanan menggunakan dapur gas, aku tak sentuh pun... Tapi yang guna elektrik aku banyak sentuh daripada isteri aku...

Ramai yang beli periuk tekanan tapi malangnya tak guna dan disimpan buat perhiasan. Ada yang beli tapi tak tahu nak guna dengan betul. Ini biasa perempuan... ada duit banyak kalau tak membeli tak seronok!! Apa tak lagi semenjak ada whatsapp yang groups dah jadi pasar raya dan jualan langsung. Aku kalau jadi admin group jika ada iklan jualan terus aku 'ban' tanpa amaran... padam muka!!