Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Wednesday, December 7, 2011

Steambot


Pada akhir tahun 2010, sekolah aku ada buat jamuan akhir tahun di Rumbia Resort di Paka. Pilihan menu antaranya ialah 'steambot'. Tapi steambot yang disediakan cukup mengecewakan aku... cakap mudah.. "langsung dok sedap".

Jamuan Akhir tahun di Rumbia Resort
First time aku makan steambot di Batu Beach Resort, RM15 sekepala dengan minimum 4 orang, maksudnya RM60 sekali makan. Aku juga pernah berhenti di beberapa restoran yang ada sediakan steambot, tapi rasanya Rumbia paling 'komang' sekali!


Atas kekecewaan itu, aku ke Mydin Terengganu beli Dapur Elektrik Hyundai dengan periuknya sekali hanya RM109 (Masih ada lagi di MyDin sehingga sekarang) seperti gambar diatas. Aku nak buat steambot sendiri dan dengan ini aku boleh jimat duit layan permintaan anak aku yang selalu minta nak makan steambot.

Semangat anak aku dengan kesabaran menunggu!
Nak masak steambot bukan susah sangat. Beli barangan untuk steambot seperti udang, ketam (aku tak galak pasal payah nak makan), sotong, daging dan pelbagai jenis berbola. jangan lupa kangkung!

Kemudian buat kuah tomyam.. sebaiknya kisarkan sekali dengan 1 atau 2 biji tomato untuk pekatkan kuahnya.


Antara bahan steamboat...


Masukkan sekali semua bahan, makin lama kuah makin sedap!


Guna dua sendup satu yang berlubang.. untuk selamatkan kuah kering dicenduk oleh anak-anak.

Tips untuk ada anak kecil ramai. Kena cendukkan untuk mereka. Kalau tak berebut mereka, silap haribulan kuah steambot itu jadi mandian pula!! Selepas bahagikan sama banyak setiap jenis berbola.. dah nampak dia kenyang biarlah mereka ambil sendiri pula. Kalau asyik layan dia orang bila pula kita nak makan... he he


Nampak menyelarakan... rasapun menyelerakan!


Emak saudara aku suka steambot.. masa dia muda manaada jumpa 'nantang' ni!


Selain kuah tomyan, ada cara paling mudah aku nak bagi trip kepada pembaca blog ini. Aku beli rencah sup tulang abadi (yang cair). Masukkan air mineral, kacau dan kelihatan seperti gambar di atas. Kuah tomyam agak pedas lebih digemari. Sup tak pedas tapi sesuai untuk yang kecil...

Satu lagi tip untuk engkau orang. Dapur ini boleh di bawa dan jika anda kebetulan berjalan-jalan "cuti-cuti Malaysia", bawalahnya sekali. Bila singgah di hotel mana-mana, anda boleh buat steambot dengan membeli paket siap "mix ball", Perencah Sup Tulang Adabi (Cair bukan yang debu tu!! mampus mu nanti). air mineral 1.5Liter. Bersonoklah di hotel dan anda boleh jimat duit!!

Oh ya dapur ini boleh masak dengan barangan stealing steel, lebih cepat. Baca di sini bagaimana saya masak sayur sehingga anak aku yang tak suka sayur boleh licin... (baca di sini)..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails