Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Wednesday, June 12, 2013

Filem hanya guna 2 pelakon sahaja


Banyak tahun saya cari cerita ini (bhs trg).  Hari ini terjumpa di youtube, sebelum ini saya tak tahu tajuk cerita dan tak tahu bila saya tonton tapi seingatnya semasa kecil dulu.

"Hell in the Pacific" cerita diterbitkan pada tahun 1968 dengan menggunakan 2 orang pelakon sahaja. Filem satu jam 42 minit ini mengisahkan bagaimana 2 orang tentera, seorang tentera Jepun dan seorang lagi tentera Ameria terdampar di sebuah pulau di Pasifik yang tak ada penghuni.

Filem yang kurang percakapan, kerana yang Jepun tak pandai BI dan yang Amerika pula tak reti bahasa Jepun. Banyak menggunakan aksi. Pada mulanya mereka bergaduh, tawan menawan antara satu sama lain dan pada akhirnya mereka bekerjasama & berkomukasi demi untuk hidup dan menerima perbezaan antara mereka untuk mencapai tujuan sama keluar daripada pulau berkenaan.

Oleh kerana cerita ini sudah tertanam dalam ingatan saya, saya tak tonton semula sebab jalan ceritanya saya masih ingat.... Antara filem menarik kepada saya. Saya cadangkan yang suka mencari nilai kebaikan dan pengajaran bolehlah tonton.

WAH JADI PENGULAS FILEM PULAK AKU RUPANYA!!!

No comments:

Post a Comment