Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Sunday, October 16, 2011

Sosej LOVE dengan telur mata kerbau

Lama tak melawat blog nota aku ni.. Aku masukkan entri aku drp blog album aku di sini untuk di kongsikan bersama...



Hari ini balik sekolah aku tak buka komputer, aku sekadar ke kolam ikan dan beli 9 ekor anak Dwarf Gourami (jenis ikan sepat) dan ikan "tiger". Anak kecil aku merungut nak makan sosej sebab dia lihat semalam aku beli sosej.

Sebenarnya aku dah 'sound' dekat Zam nak masak sosej "Love" kepada anak-anak aku. Jadi aku ke dapur penuhkan hasrat mereka.



Bersihkan sosej, buah tomato, brokoli (lagi bagus), daun bawang, pencungkil gigi (kalau tak ada guna lidi satey dipotong pun tak apa). Belah dua sosej jangan putus hujung kemudian lipat buat simbol LOVE. Semakkan hujung sosej dengan lidi seperti gambar di atas



Panaskan dapur sedikit minyak. Kalau boleh cari dapur yang besar. Aku tak ada dapur besar, lelahlah sedikit kena masak banyak kali.



Balikkan sosej tersebut dan selepas itu pecahkan telur puyuh kedalamnya. (Jangan guna telur ayam -- 'rumbu' nanti)



Ini yang dah siap, hiasnya seadanya dengan bahan-bahan tadi mengiku cita rasa anak-anak kita.




Anak perempuan aku tanya, "ayah kena makan sayur ke??"




Ini anak lelaki aku. Pun tak berapa suka sayur, apatah lagi kalau mentah.




Lelaki mana boleh buat "beralus" (cermat) ada sosej yang patah. Yang patah tu masak sekali gus. Ini untuk aku punya. Aku mana ada romantik tak perlu tanda LOVE pun, asal kenyang aje!!



0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails