Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Friday, August 13, 2010

Windows 7 tak genuine...

Hari terganggu lagi, windows 7 PC HP Pavalion Slimline saya, tak genuine. Ini adalah kali kedua selepas kali pertama tak genuine keluar paparan wallpaper hitam serta teks di sisi kanan memaklumkan bahawa "Windows Mung Ni curi oooi, belilah original" (dalam bahasa mudah)

Memang dasar kita walaupun barang itu adalah "curi" kita berusaha untuk menjadikan dia seolah-olah macam kita beli dengan Microsoft. Dan yang berikan alasan kononnya untuk menghalalkan cara "Ini Yahudi punya". Apa-apa alasan kita tetap salah!!!

Ada juga yang menyebut kepada saya "orang kafir punya tak apa" lalu saya menjawab selamba " ok malam ni, mari kita gi curi rumah cina". Jawapan ini terus mematikan hujah-hujah 'nakal'.


"Windows Experince Index" PC ini telah jatuh kepada 4.4 daripada asalnya 5.5. Rupayanya bukan ori mempengaruhi kelajuan PC.. Ini saya belum mengesahkannya.. tapi nak 'buat balah' dalam perbincangan aku rasa  Ustaz Yusrie paling sesuai...

Removel WAT yang aku guna sebulum ini versi 2.2 tak berhasil.. Nak cari cara lain yang paling mudah. Bagaimana??

Akhirnya aku dapat satu maklumat daripada Mr. Google untuk paling mudah dan tidak begitu menyusahkan seperti kita buat untuk windows XP dengan membuang fail WGALogon.exe dan dll.

Cara yang paling baik ialah buang semula update Windows 7 berkaitan dengan Genuine ini..

Caranya ialah;

1. Sila pergi ke Windows Update


2. Pilih Installed Updates (linknya sebelah kiri bawah). Jika tak ada, pilih “view update history” dan pilih “installed updates” link sebelah atas.

3. Cari dengan membuat scroll ke bawah pada seksen bertajuk “Microsoft Windows” dan klik pada "update KB971033".

4. Klik sebelah kanan mouse, dan pilih “uninstall”. Pilih  ok.

5. Reboot

Rasanya selepas itu tiadalah gangguan daripada pihak Microsoft.


Jika anda belum update lagi, berhati-hati dengan update for windows 7 KB971033. Kerana update ini untuk mengesahkan PC anda menggunakan Windows 7 ori atau tak.

Saya masih tak bersetuju dengan cara sesetengah dikalangan kita, yang mana dia matikan terus update windows bagi menyelesaikan masalah ini. Saya masih berpendapat update perlu bagi meningkatkan keupayaan PC kita.

Cara-cara lain yang boleh membantu mungkin;

Method of Removing Genuine Activation Message

1. Copy down these instructions into notepad and save it to your desktop.

2. Go to start -> hold shift and click run (If you do not see run, simply type run in the start menu’s search box and click it while holding shift)

Note: Holding shift while clicking run opens up run in administrative mode, which is necessary for this process.

3. Type in “command” or “cmd” and press enter.

4. In the command prompt window type or right click -> paste:

takeown /f “%windir%\System32\Wat\*”

5. Press enter

6. Type or right click -> paste:

icacls “%windir%\System32\Wat\*” /deny *S-1-1-0

7. Press enter and reboot.

NOTE: This method has worked for some people but not others.


If you have changed your Windows Key and want to re-validate:


1. Go to start -> hold shift and click run (If you do not see run, simply type run in the start menu’s search box and click it while holding shift)

Note: Holding shift while clicking run opens up run in administrative mode, which is necessary for this process.

2. Type in “command” or “cmd” and press enter.

3. Type the following or right click -> Paste:

%SystemRoot%\system32\Wat\WatAdminSvc.exe /run

4. Hit enter and reboot.


Selepas saya memberikan tips ini, saya pesan satu sahaja... "jika meniti nanti, jangan babitkan saya, nitilah seorang dengan beban sendiri..."

3 comments:

  1. semoga bill gates sudi memaafkan kita. apapun, terima kasih di atas ilmu sihir yg cgmaya perturunkan.

    ReplyDelete
  2. remove WAT x leh gune da ble da upgrade ke Windows 7 SP1. Restore kn blek pastu gune Chew-WGA. Hasilnye ak kuar kat dlam properties my computer. (Windows is activated and Genuine^^)

    ReplyDelete
  3. Guna remove WAT baru untuk update windows 7. Cari sendiri dalam internet.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails