Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Wednesday, September 22, 2010

Hidup dengan rasuah...

17 September 2010, kereta Iswara Aeroback isteri saya yang telah berusia 14 tahun mengalami kemalangan. Seminggu sebelum raya, isteri saya telah memberi pinjam kepada kakaknya kerana kereta kakaknya (Janda anak 4) mengalami kerosakan.

Sambil seleroh saya kata, "beri sahaja kepada kakaknya". Isteri saya jawab, "abang nak ke sekolah pakai apa?" Saya ada satu lagi kereta Grand Livina. Tapi memang satu kereta susah untuk kami berdua nak pergi kerja. Buat masa ini mungkin tak menjadi masalah kerana isteri saya cuti setahun tanpa gaji.

Wednesday, September 8, 2010

Hotel Seri Malaysia Kuala Terengganu yang menyedihkan..

Taklah begitu kerap saya mengindap di Hotel Seri Malaysia Kuala Terengganu. Dulu kira-kira tahun 2000 saya mengetuai satu kumpulan fasilitator ICT bagi kursus TMK kami beberapa kali menggunakan Hotel ini. Kita orang buat 6 siri serentak di 6 buah hotel/resort di sekitar Kuala Terengganu dan Setiu.

Memang pada masa itu menyedihkan juga, tuala pun tak sempat nak dipulangkan kerana proses dobi yang tak begitu baik. Saya cukup "respek" kepada pengurus Hotel Primula bukan sahaja perkhidmatannya baik, harga tawarannya murah dan boleh bagi akhbar pula tu!!

Friday, September 3, 2010

Bagaimana nak ambil semula fail terdelete yang tak direcover oleh Recycle Bin?

Menyimpan fail pada folder dalam my documents ada kemungkinan boleh terdelete terutamanya bagi mereka yang menukar setting check box untuk selected pada setiap fail. Saya sudah mengalami 3 kali dimana folder sudah terselect secara automatik jika kita keluar daripadanya terdelete sama dengan fail lain yang nak didelete.

Mungkin ada yang tak jelas apa dia "check box". Satu daripada kelebihan windows 7 yang mungkin juga membahayakan bagi mereka yang "terlalu cepat" dan kurang ambil perhatian pada notis tip amaran. (Ttak baca arahan.. ini pernah terjadi pada pengetua aku di Sarawak dulu yang hairan kerana saya yang dikategorikan tak pandai berbahasa Inggeris, tapi terlalu cepat membaca arahan yang keluar pada pc)

Kad Raya Pertama Tahun Ini

Tahun ini aku dapat kad raya yang pertama. Ya rasa dah banyak tahun kad raya tidak lagi menjadi satu kebanggaan untuk dikumpul atau digantung pada sambutan hari raya. Kalau dulunya masing-masing akan 'menunjuk-nunjuk' bertapa banyaknya kad raya yang diperolehi dan ini mengambarkan dia 'ada ramai kawan'.

Kad Raya yang saya perolehi datang daripada seorang kawan (dan dia juga adalah sahabat??) yang telah lama kami tak berhubung.

Wednesday, September 1, 2010

Bagaimana nak kawal kelajuan kenderaan?

Lama tak menulis di blog ini. Dah nak naik sawan. Hari ini "free" sedikit kerana bilik IT di rumah saya dapat dikemas, sebelaum ini cukup berselerak. Kalau kemas idea akan datang pasal pandangan ceria.

Hari-hari terbaca pasal kemalangan. Nak raya makin banyak kemalangan kerana lebih banyak kerederaan bergerak. Sistem jalan raya di Malaysia tidaklah sebaik negara-negara maju lain (jangan marah, saya kata apa yang benar)

Related Posts with Thumbnails