Abang aku berbaju putih sedang duduk |
Seminggu sebelum raya anak saudara aku Ezri Firdaus mengajak aku berbuka puasa di rumah Pak Saudaranya (bukan rumah ayahnya) untuk perkenakan Nasi Berayani Gam. Di Dungun jarang aku makan nasi berayani yang benar-benar ori.
Terkenang nasi berayani masakan ayah aku. Memang dia pakar masak berayani gam. Rempahnya digiling sendiri dan semasa memasak sebahagian bara api diletakkan atas tudung periuk untuk dapatkan masakan mantap atas dan bawah.
Gandum yang diletakkan keliling tudung periuk adalah 'tanda aras' untuk menentukan daging dan nasi di dalam periuk masak sepenuhnya.
Terkenang nasi berayani masakan ayah aku. Memang dia pakar masak berayani gam. Rempahnya digiling sendiri dan semasa memasak sebahagian bara api diletakkan atas tudung periuk untuk dapatkan masakan mantap atas dan bawah.
Gandum yang diletakkan keliling tudung periuk adalah 'tanda aras' untuk menentukan daging dan nasi di dalam periuk masak sepenuhnya.
Abang Sulong, No2 dan adik aku semasa berbuka puasa. |
Semasa makan abang aku ada beritahu, nelayan Dungun tertangkap Jerung Paus hampir 600kg. Jerung Paus itu dah mati, jika hidup dia orang nak lepas semula. Oleh kerana mati abang aku bayar RM1200.00 dan menarik dengan Hilux daripada Jati ke Pasar Dungun melalui jalan rasa tanpa alas. Teruk juga Hilux itu nak menarik Jerung Paus ini.
Ikan ini dibeli oleh seorang Cina untuk diberikan kepada rumah orang tua (kaum Tiong Hua) di Kuala Lumpur.
Ikan itu yang beratnya 2 tan dan telah dijual dengan harga RM6 sekilo di Pekan Mukah dan sebahagian yang saksi peritiwa ini telah diberikan sekilo seorang oleh Tokey ikan di Mukah tersebut.
Februari 2012 seekor Jerung Paus panjang 40 kaki telah ditangkap oleh nelayan Pakistan. Ini adalah antara yang terbesar ditangkap. Sebelum ini rekod paling panjang adalah 41 kaki.
Jerung Paus adalah spesis yang menyedup makanan melalui mulut dan pernah ditangkap gambar ketika mengambil makanan pukat.
Di Filipina lain pula, jerung paus ini dijadikan kawan untuk bermain.
No comments:
Post a Comment