Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.

Tuesday, March 29, 2011

Nabi Adam sekarang nabi Adam ke-30?

Surau sementara Jalan Kenanga Sura Jeti 1 asalnya rumah emak arwah cikgu Juhaili yang dibeli oleh cikgu Juhaili daripada emaknya sebelum dia minggal dunia. isteri cikgu Juhaili wakafkan sementara untuk dijadikan surau.

Surau ini betul-betul di hadapan rumah aku. Kebetulan dulu aku ada pertikaikan arah kiblat dan aku berhujah dengan kompas kiblat dan cetakkan peta daripada google map untuk membandingkan arah kiblat ini dengan Surau Jalan Kenanga,

Masjid Sura dan Surau Batu 48 dekat kedai Telur Power. Akhirnya mereka mengubah kiblat, sengitlah sedikit kerana asalnya rumah.

Monday, March 28, 2011

Kegunaan lain pada scroll di mouse (tertikus)

Blog ini dah makin nak sesawang, aku pun sekarang agak sibuk. Hari ini teringin nak kongsikan tips simple dengan anak murid aku. Ya paling simple iaitu penggunaan mouse yang scroll. Tergelak bila sebut mouse ada scroll.. pasal budak sekarang mana lihat mouse lama yang tak ada scroll. Aku ada gambar mouse yang dulu di jual dengan harga RM150 yang aku beli masa offfer dengan harga RM88. Aku malas nak cari.. masih ada 'natang tu' aku simpan buat kenangan pasal dia masih ok lagi. (Kalau terjumpa nanti aku ambil gambar)

Ramai pengguna komputer akan menggunakan skrol pada laman bila membuat klik pada skrol yang ada di laman dengan mengheret mouse. Ada juga yang menggunakan mouse dengan membuat klikan pada scroll mouse sehingga simbol scroll keluar dan mengheret ke atas dan bawah laman.

Thursday, March 10, 2011

Pendrive Kingston 256GB dari China

Semalam sepatutnya aku dah siap print slip Ujian TOV 2010 untuk tingkatan 3 dan 5. Tapi hanya siap ting 5 cikgu Zam tunjukkan aku pendrive 256GB. Mula-mula aku cakap tak boleh percaya kepada buatan China. Mungkin pendrive 8 atau 16GB sahaja dijadikan 256GB.

Buat format 'low lavel', pasti boleh tahu betul atau tak.

Aku terfikir mana ada 256GB, rasa-rasa mungkin 64GB sahaja yang paling besar. Bila aku semak di laman kingston.com terjumpa hanya 128GB sahaja. "Aku dah agak dah mesti tipunya"

Related Posts with Thumbnails