Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Sunday, December 30, 2012

Utrabook mana pilihan terbaik?


[Artikel ini 3 bulan lalu tapi aku tak sempat nak publish... mungkin sibuk kot. Aku publish hari ini dan baca dengan memori 3 bulan lalu... ha ha ha]

Dah lebih daripada sebulan aku tak menulis. Nak kata sibuk tak juga tapi, masa banyak ter'habis' dengan kerja-kerja ad-hoc.

Bila buat kerja, pakai (guna) notebook dan masalah yang selalui dihadapi ialah masalah susah nak bawa (kerana berat) dan mudah habis bateri. Aku pernah beli bateri di lowyat 2 biji dengan harga RM125 tapi tak pratikal juga... dan menjadi pilihan terbaik guna Utrabook.


Friday, December 21, 2012

Pinnacle Studio 16 berubah agak drastik

Lama tak buat video klik. Baru-baru ini ada yang minta tolong buatkan video klik 10 minit.

Semenjak saya guna notebook HP Folio 13 saya saya hanya install Sony Vegas 12 dan Power Director sahaja. Harddisk yang kcil 128GB memerlukan saya ber'jimat cermat' kerana saya menggunakan banyak software.

Beberapa program hanya saya guna portable sahaja, misalnya Open Office 3.2.

Thursday, December 20, 2012

Ok juga Microsoft Office 2013


Agak terlewat aku installar Microsoft Office 2013 atau dikenali sebagai Office 15. Walaupun masih belum ada versi sepenuhnya lagi, yang dijangka akan dilancarkan pertengahan tahun 2013 nanti. Versi  MSDN (Microsoft Developer Network) ini sudah cukup baik jika dibandingkan dengan versi sebelum ini Office 2010.

Kebelakangan ini agak sibuk dan tak banyak masa untuk ditumpukan kepada software baru.