Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Tuesday, August 28, 2012

Cip Cegah Ponteng SchoolTrac dan Buku Kun 555


Semalam terbaca 20 sekolah sekitar Lembah Klang bekerjasama dengan syarikat ABRA Corp melaksanakan sistem "Cip Kawal Ponteng Sekolah". Zaman IT sekarang telah merubah banyak perkara dalam disiplin tapi status disiplin makin hari makin 'teruk'.

Kad Schooltrac mengandungi cip dan disambungkan serta dipantau terus ke pusat data sekolah untuk memaklumkan guru dan penjaga mengenai status kehadiran pelajar menerusi emel atau SMS. Sistem ini, menggunakan frekuensi radio yang mampu mengesan pergerakan keluar masuk murid melalui pagar sekolah ketika waktu persekolahan.

Monday, August 27, 2012

Anak Jerung Paus (Whale Shark) di Dungun

Abang aku berbaju putih sedang duduk

Seminggu sebelum raya anak saudara aku Ezri Firdaus mengajak aku berbuka puasa di rumah Pak Saudaranya (bukan rumah ayahnya) untuk perkenakan Nasi Berayani Gam. Di Dungun jarang aku makan nasi berayani yang benar-benar ori.

Terkenang nasi berayani masakan ayah aku. Memang dia pakar masak berayani gam. Rempahnya digiling sendiri dan semasa memasak sebahagian bara api diletakkan atas tudung periuk untuk dapatkan masakan mantap atas dan bawah.

Gandum yang diletakkan keliling tudung periuk adalah 'tanda aras' untuk menentukan daging dan nasi di dalam periuk masak sepenuhnya.

Neil Armstrong menjejak kaki di bulan adalah satu perbohongan

Neil Armstrong, yang dikatakan orang pertama yang berjaya menjejakkan kaki di bulan, meninggal dunia 26 Ogos lalu. Bagi kebanyakan orang, Armstrong adalah seorang hero Amerika Syarikat (AS) yang melakukan misi sangat mustahil dan dia berjaya memenuhi visi mendiang Presiden John F. Kennedy yang ingin menghantar seorang lelaki US ke bulan sebelum akhir dekad tersebut.

Armstrong berjalan di bulan melaui paparan di televisyen dan disaksikan oleh 500 juta manusia empat dekad lalu. Ia satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan mencetuskan harapan untuk manusia menjelajah ke ruang angkasa lepas selepas itu.