Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Saturday, June 30, 2012

Allah tidak bertempat atau Allah atas Arasy?


Petang tadi dalam perjalanan ke Paka dapat call ajak minum di Kopitian. Zumo tokey Mans'tech Computer kata sahabat lama Zaimi ada datang. Zaimi ini adalah bekas tokey asal Main'stech Computer sebelum dijual kepada Zumo. Juga pernah tubuh kedai komputer 4M bersama 3 rakan lain antara pengerak utama perkembangan IT di Dungun. Ada lagenda Zaimi ini kerana dia adalah "Best Program IT" seluruh ITM Malaysia dalam satu pertandingan... nanti saya panjangkan dalam artikel khusus untuk ini.

Saya bergegas pulang dan sempat bersembang, tapi bukan pasal IT tapi lebih kepada permasalahan ummah. Pelikkan 3 orang IT di Kopitian bersambang agama!!

Microsoft Office 15 (2013) release beta akan dilancarkan minggu hadapan

Ramai masih tak mahir lagi Microsoft Office 14 (2010), minggu hadapan Microsoft nak lancar Office 2013 (versi15) pula. Versi ini kerana nak diganbungkan dengan Windows 8 dan mungkin akan dilancar pada tahun hadapan bersama dengan  tablet Surface.

Office 2013 ini akan intergrasi dengan SkyDrive berkonsepkan metro dan berbasekan internet. Office 15 juga akan menampilkan Mod Touch yang membolehkan pengguna menavigasi melalui dokumen. Manakala Excel 15 bertujuan untuk menjadikan ia lebih mudah untuk set data yang besar. Ciri-ciri baru termasuk Analisis Lensa Pantas, Carta, PivotTables, dan Flash. Excel 15 juga akan memperkenalkan beberapa kawalan format carta baru yang menggunakan antara muka yang penuh interaktif untuk carta lagu dengan fine tune.

Friday, June 29, 2012

Respon untuk komentar tulisan pasal janggut dan kelebihan solat

Bila saya menulis pasal janggut, rupa ada beberapa komen secara tidak langsung kepada tulisan itu. Tumpuan yang diberikan janggut boleh meningkatkan daya 'pembiakan' (bahasa sains). Saya hanya gelak dan kebetulan tadi terjumpa seorang sahabat yang juga menyimpan janggut dan saya kata kepadanya simpan sahaja kalau isteri tak usap tak banyak kebaikan, hanya dapat sunnah!

Memang kalau kita kaji tentang kelebihan Islam dan amalannya kita sudah pasti menjadi manusia yang 'sedar dan insaf' tapi kebanyakkan orang Islam sekadar tahu bercakap tapi kesedaran tidak datang daripada dalam diri sendiri.


Thursday, June 28, 2012

Janggut

Bila aku nampak macam berjanggut pula sekarang ini  ramai yang tegur simpan janggut? Seingat aku aku memang berjanggut semanjak 1984 dan tak pernah aku cukur janggut sehingga hari ini...

Oh ya, mungkin sekarang nampak macam panjang 'lebih'... 1984-1992 aku tak pernah gunting janggut.. daripada tumbuh halus kemudian janggut itu bersalin sendiri keluar 'batang yang kasar'.

Tahun 1992 iaitu 2 tahun aku berada di Kapit. Entah mimpi apa pada seuatu tarikh aku dah lupa aku gunting janggut aku sehingga pendek (tinggal sejemput aje...). Pagi itu bila aku ke sekolah hampir semua kelas pelajar keluar 'menonton' seolah-olah ada artis atau permain bola yang datang... sehari sekolah hari itu nama aku menjadi seolah-olah seorang bintang. Malah semasa rehat ada pelajar seolah mencari aku nak lihat 'KETUA PENYAMUN' sudah insaf... ramai cikgu usik aku pasal aku telah 'memporak perandakan' persekolahan hari itu.


Edit dan buat font sendiri dengan Fontographer 5.1

Sekitar tahun 1994/95 aku suka membuat font sendiri. Setiap font aku ada nama aku dihadapan, misalnya zul_arial.ttf dsbnya. Aku biasanya ubah font mengikut cita rasa dan kehendak semasa. Misalnya cikgu sekolah rendah mengajar murid Tahun Satu memerlukan font yang hampir sama dengan tulisan tangan terutama dalam membuat soalan, mereka memilih font Century Gothic sebagai pilihan tetapi masih bermasalah dengan huruf y yang tidak sama dengan tulisan tangan walaupun a dan g hampir menyerupai tulisan tangan.

Atas dasar itu aku pun, tak dok kerja 'kobek' font Century Gothic dengan menukar y kepada y yang menyerupai tulisan tangan. Lihat di bawah.

Tuesday, June 26, 2012

Esok TIZ EDU FEST 2012


Tadi perasmian Hari Koperasi, esok pula Perasmian Pembukaan Edu Fest 2012. Aku juga kena buat pamplet. Macam tadi pukul 3.00 petang tak ada idea lagi untuk design... Aku makin pening. Dahlah penat kerana kurang tidur. Pagi tadi nasib baik ada cikgu Shapawi yang membantu memasang LCD dan TV untuk tayangan video klip. Bayangkan perasmian pukul 9.00 pagi, LCD dan TV baru nak pasang pukul 8.30 pagi... kalau tak biasa pasti ada yang panik!!! Tapi kita orang dah biasa main last-last minit.... Pengetua pun nampak macam tak ambil kisah.

Dulu masa kali pertama pasang 4 TV dan 2 LCD, sehari sebelum tu Pengetua dah pantau...

Macam tahun lepas juga, kali ini tak ada AJK untuk perkara ini. Walaupun telah dibangkitkan tapi masih tak ada, ni mesti main copy & paste aje AJK dan tukar mana-mana yang bertukar atau ke kursus.


Pernah Guna Lotus Approach??


Aku agak "putol kayu" dalam Microsof Access. Satu sebab aku guna Lotus Approach. Dulu aku guna dBase III Plus untuk database. Selepas itu aku ada belajar Clupper 5.0 dengan Mat Pendek (Mohd Azli, tokey Just Tech Computer). Tapi tak sempat habis Clipper aku terjumpa dengan Lotus Approach melalui Zaimi (tokey kedai Main'tech Computer sebelum Zumo).

Aku belajar programming clipper untuk selesai beberapa masalah teknikal database, tapi bila aku guna Lotus Approach aku dapati Lotus Approah boleh manipulasi database dengan baik tanpa kita perlu buat programming. Lotus Approach hanya guna databse orang lain, misalnya guna dBase kerana Lotus Approach  tak ada fail database sendiri, tapi hebatnya dia boleh manipulasi lebih baik daripada dBase sendiri. Misalnya kita boleh set number dengan 16 digit sedangkan pada masa itu Access hanya boleh maksimum 12 sahaja.

Hari ini Perasmian Hari Koperasi Sekolah 2012


[Kemaskini 8.25 pm] Macam biasa bila ada program aku kena buat pamplet dan juga buku tanda tangan pelawat. Ini kira tugas 'saing mati'. Dulu aku kena buat video klip, tapi sekarang cikgu Zam dah pikul "kayu api" ini.. he he Semalam dia buat sampai pukul 4.00 pagi untuk video klip hanya satu minit.

Daripada 2005 di Aizek ini aku dah tak ada idea nak buat pamplet.. 'netang', 'negak' hanya belum lipat 3 segi lagi aku tak cuba. Last minit akhirnya siap juga dan al Hamdulillah printer OKI5700 masih berfungsi dengan baik walaupun ada sekali sekala 'paper jem'

Saturday, June 23, 2012

Nak Resize Imege dengan cepat dan mudah..


Apabila guna kamera 16 megapixel, saiz gambar besar dan bila nak masukkan ke internet perlukan banyak masa. Rasanya di internet ini 1 megapixel dengan 1024 x 768 pixel pun sudah cukup besar. 

Masalah yang berlaku ialah nak kecilkan saiz (resize). Apa program yang paling sesuai? Kalau guna photoshop tak sesuai pasal makan masa. Dulu saya guna picasa yang diberikan oleh google secara percuma. Tapi picasa perlu beberapa step..


Friday, June 22, 2012

Manipulasi warna dalam Photoshop


Ramai orang suka bergambar untuk Facebook dengan pelbagai gaya. Sebahagiannya nak tunjuk cantik atau lawa. Walaupun ada yang berniat selain daripada itu. Gambar kadangkala tidak mengambarkan realiti. Orang Terengannu sebut "ma'kang gambar" dan "dok ma'kang gambar".. maksudnya tak fotogenik.

Saya cadangkan yang suka sangat nak tunjuk ex gambar dia di FB gunalah photoshop ubah kening, mata, muka jadi macam anak ayam yang selalu di jual di pasaran yang biasanya datang daripada Thailand atau China.

Thursday, June 21, 2012

5 Cara Untuk Hilangkan Objek Dengan Adobe Photoshop..


Antara yang menarik dalam Adobe Photoshop ialah menghilangkan objek yang tidak dikehendaki. Paling saya suka dalam hal ini ialah Adobe Photoshop. Perkembangan Photoshop juga mempengaruhi sejauh mana kecepatan sesuatu objek itu dibuang, kehalusan gambar yang dibuat selepas objek tidak dihendaki dibuang.

Lihat gambar di bawah, saya telah membuang bola tersebut dengan salah satu daripada kaedah-kaedah yang boleh dilakukan. Saya akan tunjukkan satu persatu kaedahnya dan anda boleh mencuba. Setiap kaedah ada kelebihan dan cara menggunakannya. Hanya kita boleh pilih mana yang sesuai dengan objek dan gambar yang hendak diubahsuai.

Tuesday, June 19, 2012

Kerapu Stim 5 Minit...


Biasanya kalau kita makan makanan stim di kedai kita mungkin membelanjakan banyak wang. Kita juga beranggapan sukar untuk menyediakannya sendiri. Hari ini aku nak bongkar bertanpa mudahnya masak stim, ya tak lebih daripada 10 minit dengan bahan rempah yang paling minimum.

Mungkin ada yang kurang percaya, tapi semuanya terbukti jika kita tahu rashsianya.

Saturday, June 16, 2012

Pengalaman Pengaulan dengan Komputer: Windows - part 2

Part 1 aku ada cerita pasal DOS, IBM 386, Games VGA..(boleh baca di sini - sila klik) kali ini aku nak sambung pasal Windows pula. Windows 1.0 mula dilancar pada November 1985, tapi penggunaan Windows di Malaysia agak lambat sedikit pasal 'pirate' masa tu tak hebat seperti sekarang sehingga Malaysia termasuk antara 10 negara 'pirate' solfware terutama... wah bangga aku sebagai rakyat Malaysia!!

Masa di UTM aku belum lagi kesempatan menggunakan windows, sekadar guna Apple Macitosh (masa tu sempatlah guna mouse... mouse pada masa dalu adalah suatu yang hebat!!) itu pun yang berada di pejabat TNC HEP, kebetulan aku agak baik juga dengan Prof Madya Tuan Haji Syed Mohd Fahmi. Pasal UTM nanti kalau ada masa aku aku cerita lebih panjang. Prof. Datuk Dr. Zaini Ujang, Naib Censolor UTM sekarang tu pun senior aku dan kami pernah berdebat dalam mesyuarat ketika bersama di MPP.... ok kita sorok cerita-cerita ini...

Friday, June 15, 2012

Al Fatihah kepada Guruku Ustaz Yahya Othman

Kitab paling aku suka ialah "Maa'ali Fi al-Tariq" (Petunjuk Sepanjang Jalan) karangan al Imam as Syahid Sayyid Qutb. Entah kenapa aku tak pasti. Selain itu ialah "Kitab Minhajul Abidin" karangan Iman Al-Ghazali.

Aku pernah beguru, walaupun tak habis semua sekali sekadar beberapa bab sahaja dengan Allahyarham Datuk Ustaz Yahya Othman di Kuala Lumpur semasa aku belajar di UTM dulu. Dengan beliaulah aku boleh memahami makin mendalam apa yang tersirat dalam kitab kecil itu...

Kitab ini telah diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu oleh 4 orang rasanya (ada pada muqadimmah kitab tersebut) dan salah seorangnya ialah Allahyarham.


SQ3R teknik membaca


Entah bila aku minat membaca? Seingat aku, semasa sekolah rendah dulu aku suka membaca buku-buku hikayat misalnya "Buku Hikayat Pendawa Lima", "Hikayat Cekel Waneng Pati" dan hampir semua cerita dongeng maharaja pahit dengan dewa dewi.... aak beranak cerita wayang kulit. Ada juga buku penyiasatan seperti "HardyBoy" tapi aku kurang minat.

Selain itu aku membaca buku pelajaran, aku suka membaca buku komik dan majalah. Semasa di Sekolah Kebangsaan Pusat Dungun dulu walaupun aku tak menjadi pengawas perpustakaan aku selalu tolong bantu pengawas perpustakaan terutama yang tak hadir. Aku macam pengawas juga.


Tuesday, June 12, 2012

Pengalaman Pengaulan dengan Komputer - part 1


Mula-mula aku kenal komputer ialah Apple IIe itu pun dalam pertandingan Pameran Sains di mana sekolah aku (Sultan Ismail Secondary School - SIS) kalah dengan Sultan Omar. Selepas itu aku masuk U, jumpa lagi Apple selain daripada kad Tebuk yang menggunakan mesin komputer IBM 1130. Oleh kerana aku bukan ambil kursus  IT maka aku lihat sahaja pelajar senior belajar menggunakan kad tebuk itu.

Selepas satu semesta, UTM telah tukar kepada PC IBM dimana hampir satu bangunan mesin IBM 1130 terbiar ditepi-tepi bangunan.

Sunday, June 10, 2012

Print Merge Menggunakan CorelDraw

[kemaskini artikel lama] Hari Sabtu ini, 12 Mei 2012 sekolah akan mengadakan Hari Anugerah Cemerlang 2012. Macam biasa semuanya sibuk dengan pelbagai tugasan. Aku tak ketinggalan menjadi sebahagian komuniti Jawatankuasa. Tugas rutin tiap-tiap buku atur cara.

Aku memang dikenali sebagai guru paling 'cool & releks'. beri 'natang' apa tugasan pun aku releks aje.. kadang kala AJK di bawah aku cemas kerana biasanya aku buat kerja 'last minute'.

Tuesday, June 5, 2012

Bagaimana Untuk Setting Bridged Pada Modem 3-in One


[update ke-2 - 10.20 pagi] Beberapa hari lalu talian internet sekolah aku mengalami masalah, dua kali juruteknik call aku kata semua kawasan tak ada internet. Malam tu aku ke sekolah, aku setting semua sekali network. Ada aku tulis dalam blog ini pada artikel  "Setting Network di sekolah aku - Part 1". Aku tak cerita bahawa 8 port switch rosak dan satu 'modem/router/wireless Cisco' (linksys) juga rosak port RJ11 (DSL) menyebabkan aku terpaksa beli satu lagi modem 3-in one TPLink.

Related Posts with Thumbnails