Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Saturday, March 31, 2012

Anaconda dan Titanoboa

Aku memang ada sifat suka menonton, walaupun separti aku tulisa sebelum ini hanya 5 kali ke panggung wayang sepanjang hayat. (Baya artikel ini Transformers 3 Dark Of The Moon ciplak skrin (scene) cerita The Island (2005)?). Aku lebih banyak menonton melalui video, CD, DVD atau file download.

Bila kahwin aku macam tak serasi sedikit dengan isteri aku sebab dia tak suka menonton.. tapi kami buat hal masing-masing. Masa tu kalau menonton guna PC biasa kena ada kad MPEG yang nilai hampir RM200. Tapi PC aku 'sepsial' sikit tanpa kad MPEG aku boleh tonton pasal aku secara tak segaja mengubah suai kad grafik S3 aku dengan mengambil cip memori pada kad grafik advand logic. Dengan hanya menggunakan XING 3.3 aku telah boleh melihat filem.

Kalau aku nak menonton aku tutup bilik it aku, aku tutup lampu Masa tu aku tinggal di rumah sewa nak masih belum punya anak kerana baru kahwin mungkin 3 atau 4 bulan.

Wednesday, March 28, 2012

Otak orang Melayu antara otak Manusia Terbaik??

Bila saya menulis tentang Melayu jangan anggap saya 'bias'. Saya juga bukan perkauman kerana jika diteliti secara saintifik Melayu yang ada dalam diri sahaja hanya sekitar 25% sahaja walaupun dalam kad pengenalan saya tercatat dengan jelas MELAYU. Kad pengenalan sebenarnya bukan boleh diguna pakai sangat. Tak hairanlah pendatang sekarang ada kad pengenalan rakyat Malaysia, apatah lagi jika pilihan raya akan tiba. Kad pengenalan boleh dibuat macam "cip more..." Sekejap ada selepas itu tak ada...

Tun Mahathir pun rasanya macam seketurunan dengan saya. Saya teliti bila beliau bercakap perkataan Melayu tak lekang daripada bibir mulut beliau. Jadi rasanya tak salah kalau saya bercakap atas isu otak orang Melayu.

Dulu masa saya kecil, selalu saya dengar ada pertandingan otak manusia yang terbaik di seluruh dunia. Bila orang tanya satu otak yang sudah rosak teruk, lalu penganjur pertandingan mengatakan ini adalah OTAK ORANG YAHUDI...

Monday, March 26, 2012

CorelDraw X6 lagi mantap

Dua hari lepas aku ada install CorelDraw Graphic Suite X6 (versi 16). CorelDraw X6 telah menambah ciri-ciri baru antara lainnya ialah membaiki 'color' untuk interface antara Adobe, Microsoft dan CorelDraw versi lama. Kalau kita bekerja di kedai printing perkara ini amat penting, tapi memang tida terasa bagi pengguna biasa.

CorelDraw adalah software terbaik bagi aku kerana dengan CorelDraw aku boleh buat apa sahaja, seperti menaip surat, membuat jadual (table), buat kad, pamplet, majalah dsbnya. Tak perlu lagi Microsoft Word atau Publisher. Buku rekod mengajar aku dah lebih 4 tahun aku buat dengan CorelDraw 100%.

Photoshop software kedua yang menawan hati aku. Dengan gabungan CorelDraw dan Photoshop hasil kerja menjadi lebih mantap. Pada kebiasaannya orang gabungkan Adobe Photoshop dengan Adobe Indesgn tapi aku mengabungkan Photoshop dengan CorelDraw.

Related Posts with Thumbnails