Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Wednesday, November 23, 2011

Windows 8 - Takdok kerja cari kerja....


Paparan Mula Windows 8

26 Oktober 2011 aku ada sedikit masa free. Aku ambil keputusan nak install "Windows 8 Developer Preview" pada Notebook aku. Mulai-mula nak install pada notebook HP Tablet touchscreen, tapi kebetulan apdater telah dirosakkkan oleh anak aku (ni kes main FES2011).

Aku download daripada laman Microsoft untuk versi beta (tested) 2.8 GB dengan lesen sehingga 2013. Dulu masa Windows 7 pun aku pernah guna lesen RTM ini secara percuma selama setahun. Tak ada apa-apa kelebihan hanya kita sempat 'pening pala' dulu daripada orang sebelum Microsoft jual buat duit!!!

Thursday, November 17, 2011

Manis ke keputusan UPSR?

Keputusan  UPSR anak aku
Hari ini agak sibuk, Tak masuk dalam kepala result UPSR akan keluar hari ini. Anak sulong aku periksa UPKK tahun lalu dapat 8A tapi percubaan dapat 4A 1B. Jadi aku pun macam tak berapa harap untuk dapat 5A.

Emaknya, hari ini telah mengurus untuk mandapat keputusan UPSR. Tadi dapat telefon bahawa Muizzuddin hanya dapat 4A 1B sahaja. Nampak macam frust aje isteri aku. Aku macam biasa, tak pusing sangat. Lagipun aku dah tulis mengenai perkara ini dalam tulisan lalu bahawa keputusan peperiksaan UPSR tak valid kerana banyak sangat soalan bocor. [ baca di sini ]


Tuesday, November 15, 2011

Tandas sekolah aku patut dipertandingkan juga..


Ramai yang ucap tahniah kepada aku di FB pasal sekolah aku memang 17 kategori daripada kategori yang dipertandingkan untuk sekolah-sekolah daerah Dungun. Tahun lepas dapat 9 sahaja.. (sahaja ??? oii)

Makmal ICT kalah, dan sebenarnya kalah sebelum bertanding lagi.. Tak banyak projek tahun ini sekadar buat "Taman Wifi" aje... itu pun idea cikgu Jasli.

Aku suka bertanding jika pertandingan itu boleh menambahkan pengetahuan dan persedian kita. Tapi kalau lebih drp itu aku macam tak selesa sahaja. Sepanjang aku ingat 3 pertandingan sahaja yang memenatkan yang aku tempoh selama jadi cikgu. Pertadingan 3K peringkat kebangsaan di SO (Sultan Omar) dulu. Dapat tempat keempat. 

Monday, November 14, 2011

Dropbox free service untuk penyimpanan dan pengkongsian data



Saya banyak dapat email invate atau apa-apa hal mengenai open source daripada Rizal Hanafi. Sebahagiannya saya delete terus aje.. baca pun tak. Entah hari itu saya nampak Dropbox, macam menarik juga. Aku pun cuba-cuba untuk install dan jarang aku install selagi aku faham tapi dropbox ni entah aku boleh install. Mungkin nak mencuba....

Bulan puasa lalu saya ada jumpa dengan team IT geng aku dengan beberapa orang kawan daripada Selangor di Rumbia Resort. Kami berbuka puasa dan bersahur di sana. Aku perkenalkan Dropbox dengan memberitahu bahawa banyak maklumat boleh dikongsikan bersama dan tak memerlukan lagi Yohoo e-Groups misalnya. Aku demo guna TV Sony LED 32" yang baru dibeli untuk buat test bagi metting kumpulan kecil tanpa perlukan projektor LCD. TV menggunakan kabel HDMI boleh support audio dan video sekali. Memang best. Kalau dapat TV 52" lagi best!!! tapi duit kantoi!

Tuesday, November 1, 2011

Aku cukup malu hari ini...

Cikgu Che Wan mengetuai hakim pertandingan
Hari ini aku telah dijemput untuk menjadi hakim pertandingan blog, facebook, video koperat dan multimedia  Kaunseling dan Bimbingan daerah Dungun. Mula-mula lihat surat, macam malas nak join dengan 'geng kaunselor'!

Tapi bila lihat nama Che Wan dan Musa aku gagahi untuk hadir walaupun terpaksa merempuh hujan.

Jadi hakim ini sebenar, aku dah mula tak berminat setelah beberapa kali keputusan hakim telah 'dibakul sampahkan'. Aku malas nak tulis panjang pasal perkara ini. Ustaz Mahadi cukup memahami...


Related Posts with Thumbnails