Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Friday, May 27, 2011

Adobe Illustrator CS5 atau CorelDRAW X5?

Soalan ini selalu bermain dalam fikiran pengguna komputer dan ramai yang tak boleh menentukan mana yang lebih baik kerana mereka telah di'lahir'kan dalam suasana yang tak boleh membuat judgment. Maksud saya kalau orang Melayu tanya mana lebih baik jadi Cina atau Melayu? atau mana lebih baik jadi Melayu atau Arab?

Bagi orang Malayu akan kata Melayulah lebih baik. Begitu juga pengguna software komputer, jika dia pengguna Adobe tentu sudah Adobe akan dikatakan lebih baik.


Sunday, May 22, 2011

CorelDraw X5 atau Corel DESIGNER X5?

Soalan ini aku terbaca di internet dan aku terasa nak juga tahu "menantang apa" lebihnya Corel DESIGNER ini?  Sebelum ini minda aku tertutup Corel DESIGNER hanya untuk grafik teknikal termasuk buat pelan dan kejuruteraan sahaja (untuk CAD).

Aku mula download, Corel DESIGNER Technical Suite X5 daripada laman asalnya hanya sekitar 807MB sahaja.

Bila nak install, kena buang CorelDraw yang tersedia ada. Rupa-rupa pakej ini telah ada dengan CorelDraw sekali.


Saturday, May 21, 2011

Windows 8

Catatan: Artikel ini aku dah tulis dalam laman sekolah pasal blogspot.com mengalami gangguan. Ok

Hari ini nak buka blog tak boleh kerana www.blogspot.com mengalami gangguan. Jarang berlaku pada syarikat besar ini mengalami gangguan yang agak lama. Untuk itu saya mengambil kesempatan menulis di laman www.Aizek.Net yang kini kurang dikemaskini dengan berita-berita sekolah.

Aktiviti sekolah memang banyak, tapi pemberitaan masih lagi tak begitu kemas. Rasanya ini adalah cabaran kepada cikgu-cikgu bahasa dan khususnya kepada Panitia Bahasa. Takkan orang sains pula yang menulis?

Sayur lemak jambu golok

Minggu lepas emak saudara aku bagi buah "jambu golok" kepada isteri aku. Kata dia aku suka makan sayur jambu golok. Isteri aku bawa balik dan menyebut kepada aku. Aku sekadar terdiam. No komen..

Jambu golok kata orang Terengganu, Gajus bahasa standard. Orang Kelantan kata buah ketereh. Janggus ada juga disebut.

Daunnya boleh dibuat ulam. Ada juga yang guna daun untuk menghilangkan hamis pada daging kambing. Aku pernah tulis pasal masak ikan haruan dulu. Daun ini digunakan baik untuk membasuh dan membuang lendir pada ikan haruan.

Monday, May 9, 2011

Sony Vegas Pro 10

Semalam aku baru terperasan bahawa Sony Vegas Pro telah mengeluarkan versi baru. Bukan sahaja baru malah dah versi 10d iaitu yang keempat daripada versi 10nya.

Memang kebelakangan ini, aku kurang buat projek video. Tahun ini hanya satu sahaja video klip iaitu majlis penutupan program Adab. Itupun banyak dikendalikan oleh Cikgu Zam.

Macam biasa versi terbaru dikalangan pembuat software video utilities sekarang menumpukan kebolehan membuat video dalam versi 3D.

Related Posts with Thumbnails