Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Saturday, July 31, 2010

Bagaimana membuka semula fail dalam pendrive anda yang hilang?

Artikel saya dah tulis dalam laman sekolah http://www.aizek.net/. Oleh kerana saya dah mula untuk berblog semula saya rasa semua tulisan saya harus ada dalam blog, just saya copy & paste aje di sini...

Saya selalu didatangi oleh cikgu yang mengatakan failnya (terutama fail microsoft word) hilang dan ada sesetengah PC failnya nampak tetapi kelabu dan kebanyakkan PC tidak nampak seolah-olah kosong sahaja pen drivenya.

Biasanya Cikgu Zam akan menyelesaikan masalah ini dan boleh dikata hampir setiap hari masalah yang sama kami terpaksa selesaikan.

Friday, July 30, 2010

Bila cikgu dan cikgi dibenarkan berpolitik..

Aku tak hairan betul berita ini.. sekadar berita untuk membetulkan perkara yang kian tak terurus dalam pengurusan pentadbiran kakitangan awam sahaja.. Guru sokongan macam aku dah lama boleh berpolitik jika nak tapi rasanya mendidik anak murid itu lebih penting.

Tak hairan kawan sebilik aku, Cik gu Zam pun menolak jawatan Pengawai Khas ICT, PPD atas alasan lebih suka mengajar mendidik anak-anak murid dengan ilmu pengetahuan. Jawapan ini bukan jawapan atau alasan semata-mata tapi terbit daripada hati tulus luahan seorang kawan terhadap kawan sebiliknya...

Pelajar sekarang kadang kala tak faham bahasa kita..

Hari Jumaat tu (entah tak ingat bila.. tapi tak lama..) saya buat komen pada wall satu facebook pelajar sebelum ke solat Jumaat. Komen seorang guru simple aje "Lawo gambor mu!! Rosak generasi masa depan.."
Rupa-rupa komen ringkas dan padat ini mendapat perhatian. Saya tak berniat untuk paparkan semua posting setiap komen berikutnya walaupun telah di 'capture'.

Dalam komen masing-masing ingin mendapatkan penjelasan apa maksud saya tersebut dan mengharapkan saya membalasnya sedang saya online. Pelajar perempuan berkenaan tak pasti bahawa hari itu hari Jumaat dan sudah pasti saya solat Jumaat.

Thursday, July 29, 2010

Bagaimana membuat shortcut "Windows Switcher" pada Windows 7

Semasa saya format Notebook Cikgu Mahmood, saya install windows vista ultimate dan saya dapati windows switcher cukup menarik ada sedikit semacam apple.

Saya sebenarnya kurang biasa dengan Windows Vista, kerana sebelum ini semasa saya menggunakan vista pada notebook tablet, saya terus guna windows 7 RC versi percubaan hampir setahun sebelum dilancarkan.

Wednesday, July 28, 2010

Cikgu boleh print terus daripada PC belakang..

Setelah kian lama sistem rangkaian network sekolah saya tunggang langgang akibat daripada pelbagai projek dan silih berganti.. Akhirnya kesempatan untuk saya urus atur. Bak kata orang sebelum ini macam JKR, TNB dan Jabatan Air; masing silih ganti, satu buat lubang satu lagi tar jalan dan satu lagi tarik talian... akhirnya macam tak siap-siap.

Hari ini saya setting printer untuk kegunaan cikgu-cikgu (termasuk pelajar) bagi memudahkan pengerakkan cikgu tak payah ke meja Juru Teknik atau ke Bilik Penyeras atas semata-mata nak print bahan.

Cikgu buka FB berapa tahun sekali?

Tahun ini saya mengajar 9 kelas ICTL untuk tingkatan 1 dan 2. Jika diambil kira 30 orang sekelas, ini bermakna anak murid saya tahun ini adalah 270 orang.

Selibus ICTL biasanya asas komputer seperti e-mel, internet, microsoft word, exel dll. Saya dah mula 'boring' dengan selibus ini, kerana saya dah mula mengajar ICTL semenjak tahun 2002 lagi. Awal tahun ini saya telah siapkan satu "modul webblog" menggunakan blogspot lebih kurang 30 muka surat.

Monday, July 26, 2010

Menyelenggara Network sekolah

Seperti yang sebut sebelum ini dalam Facebook, sudah seminggu saya tak ambil hirau pasal internet di sekolah. Saya tak suka bila saya seolah-olah disebut sebagai mengubah setting yang dibuat oleh pihak kontrator pada projek LAN sekolah.

Banyak rungutan tapi saya buat tuli sahaja. Tapi entah macam mana hari ini rasa macam nak buat sesuatu, lalu saya mula membuat semakan kepada 'aliran' network yang agak kompleks juga di sekolah ini kerana sekolah saya ada 3 buah server; server asal Makmal ICT (2003), server penaiktarafan (2008) dan server LMS (RedHat Centos).

Sunday, July 25, 2010

Suami selalunya tak endah pada isteri??

Lama tak menulis kerana kesempitan masa. Hari ini saya cuba mengagahi untuk mewarnai blog ini sekurang-kurang dengan satu tulisan jangan terlalu tandus..

Seperti biasa antara pukul 3.00 - 3.30 petang saya akan datang mengambil anak-anak (3 orang semuanya) untuk pulang ke rumah. Hari ini agak terlewat sedikit pasal hujan lebat dan saya juga sibuk dengan 'setting internet' di sekolah.

Related Posts with Thumbnails